Smaki Kambodży i Tajlandii – Podróże kulinarne
Podczas tej wyprawy kulinarnej czeka Państwa niesamowite połączenie krajobrazów, przyrody i dziedzictwa kulturowo-religijnego odwiedzanego regionu. Na własne oczy zobaczymy największy zespół świątynny świata Angkor Wat (o powierzchni większej od Państwa Watykan).
Zapraszamy Państwa na prawdziwą kulinarną ucztę w Kambodży i na rajskiej Ko Samet!
Kameralny charakter wyspy, piękne, piaszczyste plaże i atrakcyjne życie nocne na pewno zachwycą wszystkich. W tej scenerii będą Państwo mogli zobaczyć tajską rzeczywistość w najlepszym wydaniu. W programie nie zabraknie atrakcji podwyższających poziom adrenaliny, takich jak: rajdy tuk tukami w Bangkoku, rejs łodzią na połów ryb, lekcji gotowania lokalnych potraw czy widowiskowego, prawdziwego tajskiego boksu. Całość kulinarnej wyprawy będzie również kulinarną ucztą nawet dla największych smakoszy – program został specjalnie przygotowany pod kątem zgłębienia różnych tajskich smaków – od street foodów po luksusowe restauracje.
W ciągu wyprawy uczestnicy przygotują tajskie, zupełnie różne potrawy. Podczas podróży jej uczestnicy będą mieli możliwość poznania kultury Kambodży, odpocząć pod palmami, czy zrelaksować się podczas tajskiego masażu, ale również poznają atrakcje wodne i lądowe oferowane przez tropikalną Ko Samet. Kolejna część wyprawy to Bangkok od podszewki: zwiedzanie miasta czy szaleństwo zakupów na słynnym floating market – Damnoen Saduak (który był tłem do jednego z filmów o Bondzie). To tylko namiastka tego, co ma do zaoferowania stolica Tajlandii. Bangkok to też nieustające imprezy i luksusowe restauracje – jednych i drugich na pewno nie ominiemy podczas naszej wyprawy! Wszystko to oczywiście za przyzwoleniem i po błogosławieństwie buddyjskiego mnicha! Zapraszamy na nasze wycieczki kulinarne!
DZIEŃ 1
Warszawa
Spotkanie z uczestnikami na lotnisku Okęcie im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Powitanie, rozdanie dokumentów podróżny a następnie odprawa biletowo-bagażowa. Wylot do Bangkoku z jedną przesiadką w Europie lub Dubaju.
DZIEŃ 2
BANGKOK / SIEM REAP
Popołudniowy przylot do Bangkokou. Transfer i przelot do Siem Reap w Kambodży. Przylot ok. 19.00.
Siem Reap to małe prowincjonalne miasteczko położone wśród pól ryżowych nad rzeką o tej samej nazwie. Stąd zawsze rozpoczyna się wyprawy do kompleksu świątynnego Angkor Wat. Dziś Siem Reap to turystyczna i rozrywkowa enklawa regionu, która wciąż się rozrasta. Transfer do hotelu Angkor Palace Hotel and SPA 5* www.angkorpalaceresort.com, Powitalny prezent (Kram) dla każdego uczestnika oraz zakwaterowanie i kolacja.
Po kolacji w hotelu Angkor Palace Hotel and SPA przejazd rikszami do salonu khmerskiego masażu. Wieczorem uczta dla ciała – niezapomniane wrażenie czyli khmerskie masaże. Późnym wieczorem w Red Piano Bar odbędzie się prezentacja lokalnych gatunków piwa. Będziemy degustować piwa kambodżańskie, tajskie i wietnamskie.
DZIEŃ 3
SIEM REAP / ANGKOR WAT
Wyjazd z hotelu na wschód słońca w Angor Wat (ok.godz.5.00) – niezwykła gra świateł nad majestatycznymi wieżami Angkoru.
Powrót do Hotelu na śniadanie. Po śniadaniu dalsze zwiedzanie największej świątyni świata wraz z kompleksami świątynnymi Bajon i Angkor Tom. Po zwiedzeniu kompleksów świątynnych zobaczymy dodatkowo w drodze powrotnej do hotelu pola śmierci – pozostałość po reżimie Polpota.
Lunch w hotelu i relaks w hotelowych ogrodach nad basenem. Po południu wyprawa do Tha Phrom – kompleks khmerski porośnięty dżunglą. Świątynia była poświęcona matce Jajawaramana VII. Zwiedzanie Tha Phrom. Wieczorem powrót do resortu i uroczysta kolacja nad basenem przy dźwiękach muzyki khmerskiej.
DZIEŃ 4
SIEM REAP/ TONLE SAP
Po śniadaniu wyprawa łodziami do pływającej wioski na jeziorze Tonle Sap. Wodna podróż ukaże wszystkie aspekty życia na wodzie. Wyjątkową ciekawostką są farmy krokodyli zawieszone z boku pływających domów. Największe jezioro Kambodży charakteryzuje się niezwykle często zmieniającym się stanem wody. Tonle Sap jest także spiżarnią mieszkającej tu ludności ponieważ dostarcza ryb kilku tysiącom mieszkańców usadowionych na jeziorze oraz w jego okolicy. Architektura tego regionu jest wyjątkowa ponieważ są to albo pływające domy – łodzie, bądź też domy wzniesione na wysokich palach. W drodze powrotnej wizyta na lokalnym markecie.( poznanie lokalnych warzyw, owoców, przypraw oraz różnego gatunku ryb i płazów Kambodży).
Powrót do hotelu i relaks w hotelowych ogrodach nad basenem. Po południu. Lekcja gotowania w profesjonalnej szkole gotowania – Kolacja. Impreza w nocnej dzielnicy !!!
DZIEŃ 5
SIEM REAP / BANGKOK / KO SAMET
Po śniadaniu wykwaterowanie i przelot do Bangkoku. Po przylocie do Bangkoku załatwienie formalności granicznych i odbiór bagaży. Przejazd (3h) autokarem do portu Ban Phe niedaleko wyspy Ko Samet. Następnie przepłynięcie łodzią motorową z portu w Ban Phe na rajską wyspę Ko Samet. Po wyjściu z łodzi motorowej przejście do recepcji w Resorcie Sai Kaew Beach Resort. Równie rajski, jak sama wyspa jest hotel położony tuż przy dwóch pięknych plażach. Powitanie i zakwaterowanie uczestników w luksusowych pokojach.
Lunch oraz relaks po długiej podróży.
Odpoczynkowi sprzyjać będzie prawdziwy, tajski masaż. Będzie to okazja do odprężenia się po długim przelocie. Po kolacji w lokalnej restauracji, chwila relaksu nad basenem. Nocleg w resorcie.
DZIEŃ 6
KO SAMET
Rano po śniadaniu, ruszymy na eksplorację wyspy. Każdy z uczestników wybierze i dosiądzie skuter(lub songtao), który jest typowym środkiem transportu na wyspie Ko Samet. Z resortu ruszymy na naszych skuterach prosto do buddyjskiej świątyni, aby każdy mógł uzyskać błogosławieństwo mnicha w tradycyjnej tajskiej ceremonii. Po skuterowej wyprawie pojedziemy na 2-godzinną, indywidualną lekcje gotowania z kucharzem . Poznamy wstęp tajskiej sztuki kulinarnej specjalizującej się w przygotowaniu tradycyjnych, lokalnych potraw. To, co uda nam się przyrządzić pod okiem kucharza, podane zostanie na lunch. Po posiłku przejazd na punkt widokowy, który będzie idealną okazją do wspólnego zdjęcia!
Powrót do hotelu oraz relaks na basenie i na rajskiej plaży. Wieczorem kolacja i degustacja piwa tajskiego.
Rano po wczesnym śniadaniu wyprawa na ryby. Z doświadczonymi rybakami, nasi uczestnicy spróbują szczęścia w tajskim połowie! To, co złowią będzie przygotowywane wspólnie przez uczestników i hotelowego kucharza, a następnie podawane do lunchu, który odbędzie się około godziny 12:30.
Po obiedzie czas na totalne odprężenie przy basenie i relaks na plaży. Kolacja w lokalnej restauracji.
Rano po śniadaniu wyjazd do Bangkoku. Lunch po drodze. Dojazd do hotelu Holiday Inn Silom. Zakwaterowanie w sercu tajskiej stolicy na Silom Rd. Po zakwaterowaniu zapraszamy do spa tajskiego na dwie godziny masażu tajskiego który rozluźni wszystkich uczestnikówpo długim tranzycie. Następnie wybierzemy się na słynną ulicę smakoszy Yao Warat, gdzie zjemy kolację w restauracji, gdzie przepyszne owoce morza przygotowują chińscy i tajscy mistrzowie kuchni.
Wieczorny przejazd rykszami i Bangkok by night! Po zabawie powrót do hotelu.
BANGKOK – stolica i największe miasto Tajlandii, obecnie liczy 15 mln mieszkańców. Bangkok to jedno z najbardziej dynamicznie rozwijających się miast południowo-wschodniej Azji.
DZIEŃ 9
BANGKOK
Po wczesnym śniadaniu przejazd na lokalny market z warzywami, owocami i przyprawami niezbędnymi w tajskiej kuchni. W świat produktów niezbędnych do gotowania wprowadzi nas kucharz i jednocześnie przewodnik ze znanej szkoły gotowania w Bangkoku. Po zakupach przejedziemy do szkoły gotowania na kilkugodzinne warsztaty gotowania. Poznamy sztukę gotowania tajskiego curry i innych specjałów tajskiej kuchni. Lunch będzie wynikiem naszego wspólnego gotowania.
Po południu czas na zakupy relaks i odpoczynek na hotelowym basenie. Przed zachodem słońca wizyta w jednym z najlepszych barów na świecie Sirroco Bar na szczycie jednego z wieżowców Bangkoku. Z stamtąd Wieczorem przejazd nad rzekę Chao Phraya i początek kolacji z muzyką na statku. Podczas rejsu po rzece zobaczymy pięknie oświetlony Bangkok nocą. Po kolacji szalony rajd rikszami przez Bangkok Pat Pong na nocny targ i do dzielnicy rozrywki.
DZIEŃ 10
BANGKOK
Rano po wczesnym śniadaniu, przejazd poza Bangkok na słynny pływający targ Damnoen Saduak. Z autokaru uczestnicy przesiądą się na szybkie łodzie i tak jak James Bond będą eksplorować kanały przylegające do targu z zawrotną prędkością. Czas na zakupy pamiątek, przypraw na głównym targu oraz możliwość spróbowania wielu „smakołyków” przygotowywanych przez obwoźnych kucharzy przemieszczających się pomiędzy klientami na niewielkich łódkach.
Powrót do Bangkoku i wizyta w Pałacu Królewskim oraz zwiedzanie Świątyni Szmaragdowego Buddy. Po południu przejazd do hotelu, czas na relaks i przygotowanie bagaży. Późnym popołudniem wykwaterowanie. Wieczorem przejazd pod Bayok Center i czas na kolejne zakupy. Po zakupach wjazd windą na ostatnie piętro najwyższego hotelu Tajlandii Bayok Sky Hotel – 309 m. Podziwianie panoramy metropolii z pokładu obrotowej platformy pod gołym niebem. Kolacja w panoramicznej restauracji. Prosto z kolacji przejazd na lotnisko. Nocny przelot do Polski z międzylądowaniem w Dubaju lub w jednym z portów europejskich
Termin: Maj 2023
Ilość dni: 11
Liczba uczestników: 6-10 osoby
Cena: 3400 USD/ os.
Cena zawiera:
Przelot na trasie Warszawa – Bangkok – Warszawa, Bangkok – Siem Reap- Bangkok
Noclegi w pokojach 2-osobowych
Wyżywienie: śniadania, obiady i kolacje
Napoje bezalkoholowe do posiłków: po 2 do lunchu i po 3 do kolacji
Atrakcje wymienione w programie
Bilety wstępów według programu
Ubezpieczenie AXA: NNW 4 000 €, KL 30 000 € ubezpieczenie bagażu 400 €
Opieka jednego przewodnika EcoGlobe travel podczas wyjazdu
Opieka przewodników lokalnych
Cena nie zawiera:
Napojów alkoholowych i innych posiłków, oraz napojów innych niż wymienione w programie
Wydatków natury osobistej
Zwyczajowych napiwków
Dopłata do jednoosobowego pokoju 780 USD
Innych świadczeń niż wymienione powyżej
Podatku VAT (0%)
W sprawie oferty proszę o kontakt: Jarosław Nowak tel. 502 113 632