Good Morning Sajgonka – podróże kulinarne

 Zapraszamy Państwa na kulinarną podróż do Azji południowo-wschodniej. Kulinarna wyprawa po Wietnamie umożliwia poznanie najbardziej unikalnych i jednocześnie popularnych miejsc związanych z kuchnią tradycyjnych Indochin i dzisiejszego Wietnamu. Program daje możliwość zwiedzenia i spróbowania różnorodnych przysmaków kuchni wietnamskiej oraz czynnego udziału w lekcji gotowania na których będzie można nauczyć się  jak przygotować dobrą żabę czy świetną Sajgonkę. A to tylko niektóre atrakcje jakie na naszych kulinarnych podróżników czekają podczas tej przygody.
W tej scenerii uczestnicy wyjazdu będą mogli zmierzyć się z wietnamską rzeczywistością. W programie tej kulinarnej wycieczki nie zabraknie atrakcji podwyższających poziom adrenaliny oraz odpoczynku nad morzem południowo-chińskim.

lot1 DZIEŃ
WARSZAWA


Spotkanie z uczestnikami na lotnisku Fryderyka Chopina w Warszawie przy stanowisku recepcyjnym oznaczonym logo Ecoglobe Travel. Rozdanie dokumentów podróżnych i odprawa biletowo-bagażowa. Wylot w stronę Hanoi z jedną przesiadką na trasie.

dzien22 DZIEŃ
HANOI


Po przylocie do Hanoi załatwienie formalności granicznych i odbiór bagaży. Po wyjściu z lotniska powitanie i przejazd do centrum Hanoi. Zakwaterowanie w sercu wietnamskiej stolicy. Po przylocie na lotnisko Noi Bai w Hanoi, transfer do hotelu. Zakwaterowanie i kolacja.
Hanoi to stolica Wietnamu to urocze miasto składające się z sieci małych uliczek pośród których rozmieszczone są stare piękne budynki z okresu kolonialnego.

Po odpoczynku w hotelu udamy się na przyjemny wieczór z kolacją w restauracji La Vertical – która znajduje się w uroczej willi pochodzącej z 1930 roku. Restauracja należy od 15 lat do Didier Corlou, który 15 lat temu „wszedł w romans” z wietnamską kuchnią tworząc najbardziej artystyczne potraw współczesnego Wietnamu. Fantastycznie łącząc stare znane potrawy z nowymi dodatkami. Tworząc niesamowite menu, czytelne a zarazem bardzo zróżnicowane w smaku.

dzien33 DZIEŃ
HANOI


MARKET TOUR, Uliczne jedzenie Hanoi
Każdy obszar w Wietnamie ma swój niepowtarzalny rynek, który odgrywa ważną rolę w życiu lokalnej społeczności. Każdy z nich ma swój własny monopol na niepowtarzalność od innych rynków. Będziemy mieli okazje na własne oczy ujrzeć tętniący życiem rynek, skosztować świeżych egzotycznych owoców, roślin oraz przypraw, które są odzwierciedleniem ludzi, smak przyrody i kraju.  Wietnamska przewodniczka pokaże nam, jak wybrać dobrej jakości świeże produkty i wyjaśnić ich zastosowanie w kuchni wietnamskiej.
W ciągu dnia, będziemy mieli okazje skosztować lokalnych składników na wietnamskim rynku np. napić się wietnamskiej Ca Phe (kawy) lub tra (herbaty) z mieszkańcami w jednej z wielu kafejek w zabytkowej starej dzielnicy Hanoi.
Nasza piesza wycieczka rozpocznie się od pogodnej Truc Bach Lake Hanoi do Ngu Xa (dawnej wsi a obecnie dzielnicy miasta) na przekąskę z Pho Cuon. Kontynuując nasz spacer spokojną drogą, spróbujemy Banh Com- czyli tradycyjnego tortu weselnego.
Następnie, odwiedzimy małe lokalne restauracyjki, gdzie będziemy mieć okazje oglądać kucharzy przy pracy, a następnie zjemy słynne lokalne danie z makaronu zwane Bun Cha.  Potrawy będą serwowane  przy niskich stolikach, będziemy siedzieć na niskich krzesełkach wraz z lokalnym tłumem miłośników Bun Cha oraz skosztujemy tradycyjnej grillowanej wieprzowiny z ryżem, makaronu ze świeżymi ziołami. Po południu powrót do hotelu na odpoczynek.
Wieczorem kolacja w lokalnej restauracji (Indochin Temple Restaurant).

dzien44 DZIEŃ
HANOI / HA LONG


Rano po śniadaniu przekraczamy czerwoną rzekę by udać się na Halong Bay. Podróż rozpoczniemy od postoju w Hong Ngoc Centrum Humanity, gdzie poznamy lokalnych mieszkańców wytwarzających rękodzieło. Następnie przejedziemy do portu gdzie przesiądziemy się na łódź, którą będziemy żeglować po zatoce Ha long. Z pokładu naszego statku będzie roztaczał się majestatyczny widok na 1969 wapiennych wysepek i formacji na zielonych wodach zatoki. Wieczorem podziwiając zachód słońca będziemy się delektować owocami morza przygotowanymi przez naszego wietnamskiego kucharza.

dzien5DZIEŃ 5
HA LONG


Przed śniadaniem o 6.30 dla chętnych trening Tai Chi  na górnym pokładzie statku. Rano śniadanie na łodzi. Po śniadaniu pod czujnym okiem naszego mistrza kuchni nauka przyżądzania tradycyjnych potraw charakterystycznych dla Wietnamu, tradycyjnych spring rolls. Rejs po zatoce Halong Bay. W trakcie rejsu przesiądziemy się na niewielkie łodzie którymi wpłyniemy „do wnętrza góry”, gdzie zobaczymy niezwykłą formę geologiczna otoczoną przez klify krasowe. Lunch w restauracji na statku. Po lunchu wizyta na wysepce, gdzie można plażować i popływać oraz wejść na punkt widokowy z którego widać setki skalnych wysp wystających niczym garby smoka ponad horyzont zatoki. Na wysepce czas na relaks na plaży a wieczorem kolacja na statku.

HALONG BAY Ha Long w dosłownym tłumaczeniu znaczy „Tam, gdzie smoki schodzą do morza”. Jest to bodaj najbardziej znane miejsce w całym Wietnamie. Ten kawałek wybrzeża to tysiące skalnych wysp majestatycznie wznoszących się nad
granatowymi, czystymi wodami Zatoki Tonkijskiej. Wiele z tych skał uległo wietrzeniu i erozji, dzięki czemu utworzyły się groty i fantastyczne formy, które będziemy mieli okazję oglądać z pokładu łodzi. Wietnamskie krajobrazy to także iście filmowa sceneria mistycznej zatoki Halong Bay.

dzien6DZIEŃ 6
HA LONG/HANOI


Wcześnie rano śniadanie na łodzi. Końcówka rejsu po zatoce Halong Bay. Branch na łodzi. Następnie przypłynięcie do portu i powrót do Hanoi. W drodze powrotnej odwiedzimy lokalną wieś. Zakwaterowanie w hotelu. Odpoczynek, transfer na kolację. Po kolacji przejazd na stare miasto do Bia -hoi Center (bia-hoi – czyli tradycyjne wietnamskie piwo). Późnym wieczorem powrót do hotelu na nocleg.

dzien7DZIEŃ 7
HANOI / HOI AN


Kuchnia Centralnego Wietnamu jest całkowicie inna od kuchni północnych i południowych regionów, nie tylko pod względem wyglądu ale również smaku. Nasza kulinarna podróż nie może obejść się bez nauki gotowania w Hue i Hoi an.

Rano, tuż po śniadaniu udamy się na lotnisko w Hanoi skąd polecimy do Da Nang w środkowym Wietnamie.  A tam czeka nas jeszcze kilkadziesiąt minut jazdy do Hoi An. Starożytnego portu handlowego w Wietnamie. Pomimo upływu 200 lat, wielu wojen które dokonały rozlicznych spustoszeń, centrum miasta Hoi An pozostało takie samo jak było w czasach swojej świetności.
Architektura miasta odzwierciedla wpływ Chin, Japonii oraz portugalskich, francuskich i brytyjskich przedsiębiorców. Piesza wycieczka, to najlepszy sposób aby poznać to wspaniałe miasto wpisane na liste UNESCO. Poznamy- Muzeum Hoi An, chińskie świątynie i 400 letni unikatowy japoński kryty most i niezwykle kolorowy rynek. Kolacje zjemy w towarzystwie romantycznej scenerii rzeki Thu Bon w modnej restauracji „Brothers Cafe”.

dzien8DZIEŃ 8
HOI AN / TRA QUE


Rano po śniadaniu, udamy się w podróż minivanem do Tra Que Organic Village. Spacerując po ogrodach, będziemy mieli okazje przyjrzeć się pracy miejscowych rolników, uprawiających swą ziemię, przy użyciu tradycyjnych metod, jak setki lat temu. Tutaj skosztujemy herbaty przygotowanej z lokalnych ziół z dodatkiem mięty i kolędry. Następnie odwiedzimy lokalny rynek w który zakupimy produkty niezbędne nam do naszej lekcji gotowania miejscowych potraw. Na naszej liście zakupów nie morze zabraknąć takich produktów jak: anyż, kardamon, sezam, wodnego szpinaku, papieru ryżowego (który całkowicie różni się od tego, który znamy z naszego kraju) oraz liści i kwiatów bananowca.

Z zakupionych produktów nasz lokalny kucharz nauczy nas przyrządzać lokalne dania:
1.Beef Noodle Soup (Pho), podawana ze świeżym makaronem ryżowym
2.Clay Pot Fish with Fresh Dill (Cha Ca)
3.Grillowane krewetki w trawie cytrynowej w liściach bananowca (Tom Nuong La Chuoi)
4.Grillowany kurczak i sałatka z kwiatów bananowca (Goi Hoa huoi Ga Nuong)
Po południu relaks na plaży lub czas na odwiedzenie galerii sztuki, sklepów z jedwabiem oraz tradycyjnych stoisk z pamiątkami.

dzien10DZIEŃ 9
HOI AN / HUE


Rano po śniadaniu udamy się na przejazd malowniczą trasą (145km) do Hue. Po drodze odwiedzimy Muzeum Cham, które posiada najlepsza kolekcje rzeźby z okresu Cham. Następnie, będziemy kontynuować naszą podróż przez tzw. Przełęcz Morza Chmur, dalej do wioski rybackiej Lang Co w której zrobimy krótką przerwę zanim dotrzemy do Hue. Dawnej imperialnej stolicy Wietnamu. Całe popołudnie spędzimy na zwiedzaniu miasta. Po odpoczynku w hotelu, kolacje zjemy w prywatnym ”domu ogrodzie”, lokalnie zwany jako „Vuon Nha”. Ten tradycyjny dom usytuowany jest w ogromnym ogrodzie banzai, który miał połączenie z Cesarskim Dworem. Kuchnia Hue charakteryzuje się tym, że jedzenie serwuje się w postaci wielu małych dań, które w porównaniu z poprzednimi daniami, (które mieliśmy okazje poznać), odznaczają się charakterystyczna pikanterią.
Menu:
1.Nem Cong (sajgonki podane w postaci pawia)
2.Soupe legumes (zupa jarzynowa z wieprzowiną)
3.Tom Hap (krewetki na parze)
4.Banh Khoai (specjalne naleśniki w stylu Hue)
5.Va tron tom thit (mix sałatek)
6.Com sen (kwiaty lotosu podawane z ryżem gotowanym na parze)

dzien910 DZIEŃ
HUE


Po śniadaniu wyruszymy na zwiedzanie muzeum cesarzy Tu Duc i Khai Dinh, mieszczącego się w ekstrawaganckim kompleksie pawilonów, świątyń i dziedzińców otoczonych jeziorem. Odwiedzimy pagodę Thien Mu, gdzie 21 metrowa wieża zbudowana w 1601 roku, reprezentuje siedem wcieleń Buddy. W drodze powrotnej popłyniemy rzeką o romantycznej nazwie Perfumer River, po drodze obserwując życie lokalnych mieszkańców.
Na obiad, udamy się na specjalne jedzenie do Hue Huyen Anh Kim Long. Jest to lokal odwiedzany tylko przez lokalnych mieszkańców, gdzie serwowane jest słynne Banh UOT, czyli naleśniki na parze, ryż z delikatnym drobno posiekanym mięsem wieprzowym oraz kok thit nuong-czyli makaron ryżowy z grillowanym mięsem.
Po południu będziemy mieli okazje porozmawiać z jednym z szefów kuchni w mieście, który przybliży nam historie i tradycje kuchni Hue. Jak również, nauczy nas w praktyce przyrządzania sztandarowych dań z których ten region słynie.
Lekcja gotowania:
1.Krewetkowe rollsy,
2. Pieczona ryba


Wieczór zakończymy w iście królewskim stylu, udamy się do jednego z unikalnych domów ogrodów o nazwie Tha om. Tam skosztujemy dań którymi delektowali się dawni królowie panujący w Hue.” Królewska kuchnia” Hue pochodzi z czasów panowania dynastii Nguyen,która po dziś dzień uważana jest za jedną z najlepszych w kraju. Pyszne smaki kuchni królewskiej nadal kuszą zadziwiającą paletą smaków i kolorów.

dzien1111 DZIEŃ
HUE/HANOI


Rano po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd na lotnisko. Odprawa i przelot do Hanoi.
Zakwaterowanie w hotelu. Odpoczynek, transfer na kolację. Po kolacji czas na zakup pamiątek na starym mieście oraz wieczorna impreza, poznawanie uroków nocnego życia Hanoi w lokalnych klubach. Późnym wieczorem powrót do hotelu na nocleg.

flight12 DZIEŃ
HANOI/WARSZAWA


Po śniadaniu transfer na lotnisko i wylot do Polski.

PRZELOTY:
WARSZAWA/HANOI
HANOI//DA NANG
HUE/HANOI
HANOI/WARSZAWA

ILOŚĆ DNI:
12 DNI

LICZBA UCZESTNIKÓW: od 6 do 10 osób

CENA: 10.800 PLN/ os.


TERMIN:
03.04.2019-14.04.2019

Cena zawiera:

  • Noclegi w pokojach 2-osobowych
  • Wyżywienie: śniadania, obiady i kolacje
  • Napoje do posiłków: po 1 do lunchu i po 1 do kolacji
  • Atrakcje wymienione w programie
  • Bilety wstępów według programu
  • Ubezpieczenie AXA: NNW 4 000 €, KL 30 000 € ubezpieczenie bagażu 400 €
  • Przygotowanie materiałów informacyjnych
  • Wsparcie merytoryczne  i przygotowanie materiałów wykorzystywanych w komunikacji z uczestnikami programu
  • Opieka jednego przewodnika EcoGlobe Travel podczas wyjazdu
  • Opieka przewodników lokalnych

Cena nie zawiera:

  • Napojów alkoholowych i innych posiłków, oraz napojów niż wymienione w programie
  • Wydatków natury osobistej
  • Zwyczajowych napiwków
  • Innych świadczeń niż wymienione powyżej
  • Podatku VAT (0%)

W sprawie oferty proszę o kontakt:

Jarosław Nowak

Tel.: 502 113 632

jaroslaw.nowak@ecoglobetravel.pl