Szafran, mięta i Maroko – podróż kulinarna

Zapraszamy Państwa na kulinarną podróż po Maroku. Podczas tej wyprawy ze smakiem, poznamy kuchnie marokańską która zdobyła miano jednej z najsmaczniejszych wśród kuchni arabskich. Wyrafinowania dodaje jej wiele wpływów z różnych kuchni afrykańskich, kuchni francuskiej i arabskiej. Najpopularniejszym daniem jest kuskus, drobniutka kasza podawana z mięsem, warzywami i sosem, czasami także rodzynkami.

Innym rarytasem menu marokańskiego jest tadżin – duszone mięso, przygotowywane w połączeniu z warzywami, owocami, ziołami, przyprawami, oliwkami, orzechami i migdałami. Polecane są soczyste, opiekane na ruszcie szaszłyki czy mielone mięso.

Wśród zup króluje pożywna harira- codziennie serwowana w czasie ramadanu. Wśród napojów najpopularniejszy jest napar przygotowywany z zielonej herbaty i mięty, mocno słodzony. Kawa jest serwowana na różne sposoby: czarna, mała, bardzo mocna; zabielana mlekiem i biała, z bardzo dużo ilością mleka. Pyszne są soki ze świeżo wyciskanych owoców, słodkich od marokańskiego słońca. Polecić można również dobrej jakości wina marokańskie, często ze szczepów francuskich.

W programie nie zabraknie atrakcji podwyższających poziom smaku i adrenaliny oraz odpoczynek w luksusowych i wyselekcjonowanych resortach i riadach.

Maroko_kulinarna_podróż

DZIEŃ1
WARSZAWA / CASABLANCA / MEKNES

Spotkanie na międzynarodowym lotnisku im. Fryderyka Chopina w Warszawie wylot do Casablanki. Załatwianie formalności wizowych na lotnisku. Transfer do Meknes, zakwaterowanie w jednym unikatowych riadów Meknesu. Wieczorem spacer po mieście. Kolacja w jednej z najlepszych lokalnych restauracji.

Maroko_atlas_indywidualnieDZIEŃ2
MEKNES/ LES CELIERS


Rano po śniadaniu zwiedzanie miasta. Zobaczymy m.in. : starą Medyne miasta, bramę Mansura, Plac Lalla, Aouda, medrese Bu Inania. Po południu przejazd do winnicy w okolicach Meknes (Les Celiers de Meknes), w programie degustacja lokalnego wina oraz lekcja gotowania na terenie winnicy. Będziemy się uczyć przyrządzania  potraw charakterystycznych dla tego regionu. Kolacja w lokalnej restauracji. Nocleg w Meknes.


Meknes -miasto położone u podnóża Atlasu Średniego, na wysokości 530 metrów. Historia miasta sięga VIII wieku, kiedy powstała w tym miejscu pierwsza ufortyfikowana osada. W X wieku na terenach dzisiejszego Meknesu osiedliło się berberyjskie plemię Miknasa, od którego miasto wzięło swoją nazwę. W 1996 roku medyna w Meknesie została wpisana na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO.
Medyna jest dumą Meknes, uhonorowaną poprzez wpisanie jej w 1996 r. na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO. Burzliwa historia spowodowała, że jest ona oryginalną mieszanką stylów architektonicznych. Tradycje arabskiej ornamentyki łączą się tutaj z elementami francuskimi w harmonijną całość.
Brama Mansura – Na zachód od mellah, czyli żydowskiej dzielnicy, znajduje się centrum starówki. Można się do niej dostać poprzez bramę Mansura (Bab el-Mansour), która sama w sobie jest wspaniałym zabytkiem. Nazwa bramy pochodzi od nazwiska jej architekta. Budowla ukończona została w 1732 r., czyli pięć lat po śmierci Ismaila, który zlecił jej wybudowanie. Misterne zdobienia z mozaiki zachwycają i sprawiają, że ogromna brama sprawia wrażenie delikatnej, ażurowej konstrukcji. Co więcej bramę zdobią starożytne kolumny z Volubilis.
Plac Lalla Aouda - Po przejściu przez wrota bramy staniemy na placu Lalla Aouda, pełniącego dawniej rolę meszwaru, czyli miejsca parad i przeglądu wojsk sułtana. Za czasów świetności stolicy Czarna Gwardia sułtana składała się z 16 tys. czarnoskórych niewolników. Plac ten należał wówczas do kompleksu królewskiego pałacu Dar el-Kebira. Pierwotnie składał się on z 24 odrębnych, obramowanych części z ogrodami i meczetami, niestety syn Mulaja Ismaila postanowił większą część z nich wyburzyć.
Medresy -Klejnotem medyny nazywana jest Medresa Bu Inania, która została założona przez Abou Hassan Marini (1331-1351). Ta szkoła koraniczna uważana jest za arcydzieło arabskiej sztuki architektonicznej. Jej ściany pokryte są majoliką, czyli ceramiką z nieprzezroczystą polewą ołowiowo-cynową o niezwykle bogatej kolorystyce. Ponadto warte uwagi są stiuki, arabeski i rzeźby wykonane w drewnie oliwnym. Ciekawa jest także medresa Mulaja Idrisa, głównie ze względu na bardzo nietypowy minaret w kształcie walca.

maroko podróże kulinarne

DZIEŃ3
MEKNES/ FEZ

Rano po śniadaniu przejazd do Fez. Zakwaterowanie w hotelu . Zwiedzanie miasta które jest jednym z najsłynniejszych marokańskich miast a jego medina wpisana jest na listę UNESCO. Po południu lekcja, pod okiem specjalisty od kuchni marokańskiej. Lekcja gotowania odbędzie się na terenie riadu czyli typowego domu marokańskiego.

Fez z kolei, jest trzecim co do wielkości miastem Maroka, najstarszą z królewskich stolic i obok Marrakeszu, Meknes i Rabatu jednym z czterech miast imperialnych. Położony na pograniczu gór Atlas i Rif, cechuje się dużą zmiennością klimatu – lata są tu gorące, a zimy stosunkowo chłodne. Fez jest idealnym przykładem architektury islamu. Obok budowli świeckich można tu spotkać również obiekty sakralne, z początku panowania religii Mahometa, oraz nowoczesne,  zarówno monumentalne meczety, grobowce, pałace i forty, jak i te mniejsze: łaźnie publiczne i fontanny. Najsłynniejszą dzielnicą miasta jest stary Fez El Bali, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Na tutejszej medynienajwiększej w świecie arabskim, można zobaczyć m.in. medresę Bu Inania, jedną z największych świętości miasta: grobowiec Mulaya Idrissa II oraz wspaniały meczet – i zarazem najstarszy uniwersytet świata – Karawijjin. Założony w 859 roku jako meczet, jest wiodącym centrum edukacyjnym w całym islamskim świecie. Uniwersytet ten, jest też uważany za najstarszy na świecie, nieprzerwanie działający ośrodek naukowy, przyznający stopnie naukowe. Nowy Fez (Fez el Jedid) warto odwiedzić ze względu na pałac królewski, okrzyknięty jedną z najwspanialszych budowli świeckich w Maroku.

Maroko_Marrakesz -kulinarne podrózeDZIEŃ 4
FEZ/ MARRAKESZ


Rano po śniadaniu przejazd do Marakeszu – około 5h. Popołudniem przyjeżdżamy do miasta, zakwaterowanie w centrum Marakeszu w jednym z tradycyjnych riadów. Odpoczynek. Wieczorem spacer po starym mieście. Kolacja na lokalnym bazarze – w menu tradycyjne kuchnia marokańska.

Maroko_przyprawy Maroka

DZIEŃ 5
MARRAKESZ

Rano po śniadaniu zwiedzanie miasta. Marrakesz znany jest  również jako Czerwone Miasto, dołączył ostatnio do najmodniejszych turystycznych miejsc świata. Z jednej strony zachwyca swoją egzotyczną, islamską architekturą, a z drugiej, bujnym życiem nocnym. Jak wiele miast północnoafrykańskich składa się z ufortyfikowanego starego miasta i sąsiadujących z nim nowoczesnych dzielnic. Tutejsza medyna, intrygujący labirynt zaułków i kolorowych suków (lokalne bazary), jest otoczona 16-kilometrowym murem z czerwonej cegły, opasającym miasto. Zwiedzając Marrakesz warto wstąpić do medresy Ibn Youssoufa – największej szkoły koranicznej w Maroku. To czego w Marrakeszu należy koniecznie doświadczyć to sławna, wręcz mityczna Jemaa el Fna – plac bez meczetu. Największa atrakcja Czerwonego Miasta przebudza się codziennie w godzinach wieczornych. W ciągu dnia można na niej spotkać sennych zaklinaczy węży, niestrudzonych sprzedawców świeżego soku z pomarańczy, wyrywaczy zębów czy kobiety malujące dłonie henną. Jednak dopiero po zmroku na placu rozpoczyna się prawdziwe przedstawienie – spektakl jedzenia i opowieści. Na jego płycie rozkładają się bary serwujące tradycyjne potrawy, przekąski, słodycze, napoje, a na obrzeżach swe bajki zaczynają snuć trubadurzy – jedni z ostatnich trudniących się tym fachem w Maroku. Poranny spacer po mieście, gdy upał jeszcze tak bardzo nie doskwiera, pozwala na odkrycie słynnej Kutubijji – głównego meczetu miasta górującego nad płaskimi dachami. Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa kutub czyli książki i nadana została temu świętemu miejscu ze względu na targ dzieł literackich, który odbywał się przez stulecia na alei prowadzącej do meczetu.

Wieczorem kolacja w lokalnej restauracji.

Maroko_wyjazd kulinarnyDZIEŃ 6
MARRAKESZ/ AIT BEN HADDOU


Wcześnie rano po śniadaniu przejazd do Ait Ben Hadou. Po południu zwiedzanie miasta. Nocleg w tradycyjnej kasbie –jest to zamek przerobiony na hotel. Kolacja w lokalnej restauracji.
Ait Benhaddou, jedna z najsłynniejszych kasba Maroko, wpisana na listę UNESCO i tłumnie odwiedzana przez licznych turystów. Tutaj właśnie kręcony był słynny Gladiator Ridley Scotta. Ta warowna wieś składa się tak naprawdę z wielu mniejszych kasb – wszystkich zbudowanych z czerwonej gliny i misternie zdobionych rzeźbionymi detalami w murach usytuowanych na zboczu skalistego wzgórza. Wędrówka odbywa się wzdłuż ciasnych uliczek połączonych schodkami prowadzących aż na szczyt wzgórza gdzie zachowały się pozostałości po obronnej kasbie. Rozciągają się stąd niesamowite widoki, takie które pewnie znamy z licznych przygodowych filmów. Kasba leży nad rzeką Asif Ounil..

Maroko_o11DZIEŃ 7
REGION TALIOUINE


Rano po śniadaniu przejazd do Taliouine do kooperatyw szafranu. Po południu lekcja gotowania w jednym z lokalnych domów marokańskich. Przygotowanie potraw z wykorzystaniem szafranu. Przejazd do hotelu i zakwaterowanie. Odpoczynek w hotelu .Wieczorem kolacja w lokalnej restauracji.

Region Taliouine, ze względu na położenie pomiędzy Atlasem Wysokim a pasmem Antyatlasu, przez wieki podlegał różnym wpływom. Z południa docierali handlarze, którzy spieszyli na północ, w stronę Marrakeszu. Pokonawszy osuszone gorącymi wiatrami stoki Antyatlasu, odpoczywali tutaj przed udaniem się w stronę potężnego Atlasu Wysokiego. Stąd kupcy spieszyli również na zachód, ku żyznej równinie Souss-Massa. Pomiędzy górami, w oazach palm daktylowych, stopniowo osiedlali się rolnicy, a z odległego południa przywożono niewolników do pracy. Krzyżowały się tu szlaki karawan przybywających z Timbuktu i drogi nomadów.
Kwiaty crocusa sativusa zwane są szafranem. Po zebraniu i wysuszeniu, otulone fioletowymi płatkami karmazynowo czerwone znamiona słupka kwiatowego stają się cenną przyprawą. Choć proces zbiorów i wyrób szafranu jest bardzo żmudny, stanowi dodatkowe źródło utrzymania dla wielu rodzin zamieszkujących region Taliouine.

Maroko_Agadir_kulinarneDZIEŃ 8
TALIOUINE / AGADIR

Po śniadaniu przejazd do Agadiru. Zakwaterowanie w hotelu nad brzegiem morza. Relaks na plaży. Wieczorem kolacja w lokalnej restauracji.

Maroko_EcoGlobe TravelDZIEŃ 9
 AGADIR

Rano po śniadaniu plażowanie. Dla chętnych wycieczka do mediny na ostatnie zakupy. Wieczorem pożegnalna kolacja.

Maroko_o10

DZIEŃ 10
 WARSZAWA

Wcześnie rano wykwaterowanie z hotelu i przejazd do Casablanki. Odprawa i wylot do Polski.

MIEJSCE AKCJI: MAROKO
TERMIN: 19-28 Listopad 2019
DŁUGOŚĆ: 10 DNI
LICZBA UCZESTNIKÓW: 6-10 osób
ZAKWATEROWANIE: hotele, kasby, riady
WYŻYWIENIE: śniadania, lunche i kolacje
CENA: 8.890 PLN/os przy udziale 10 osób lub 9.900 PLN/os jeśli zbierze się grupa 6-cio osobowa

 

CENA ZAWIERA:
- Przelot na trasie WARSZAWA – CASABLANCA -WARSZAWA.
- Wyżywienie: śniadania, lunche, kolacje.
- Transport w kraju docelowym.
- Atrakcje wymienione w programie.
- Bilety wstępów według programu.
- Ubezpieczenie AXA NW 7000 PLN, KL 20000 € ubezpieczenie bagażu 800 PLN.
- Przygotowanie materiałów informacyjnych dla każdego uczestnika wyjazdu.
- Opiekę przewodnika EcoGlobe Travel
- Opiekę przewodników lokalnych.


CENA NIE OBEJMUJE:

- Napojów alkoholowych, posiłków i napojów innych niż wymienione w programie.
- Zakwaterowania w pokoju jednoosobowym.
- Wydatków natury osobistej.
- Zwyczajowych napiwków.
- Innych świadczeń niż wymienione powyżej.
- Podatku VAT (0%).

W SPRAWIE OFERTY PROSZĘ O KONTAKT:
Jaroslaw.nowak@ecoglobetravel.pl